Списание за мода и лайфстайл

„Мария Стюарт” на Стефан Цвайг

На 29 юли престои премиерата на биографичната книга посветена на живота на Мария Стюарт. Автор на книгата е небезизвестният Стефан Цвайг. Неговото творчество се изразява в стихотворения, новели, автобиографии, eстетика, легенди и други.

За книгата “Мария Стюарт” може да се каже, че е роман изпълнен с интриги, любов, страст, множество конспирации и типично в средновековен стил борба за власт. Още от раждането си до самата си смърт главната героиня е белязана от съдбата да бъде в епицентъра на политичките игри.

В своят небезизвестен ръкопис “Светът от вчера” писателят Стефан Цвайг описва историята на летопис, който открива докато бяга от нацистите. В него се разкрива необикновената историята на Мария Стюарт. По-късно думи от летописа са включени и в биографичната книга, посветена на противоречивата кралска особа.

Пасажа гласи следното:

“В мига, когато палачите вдигат окървавения труп, за да го пренесат в съседната стая, където трябва да бъде балсамиран, под дрехите се размърдва нещо. Незабелязано от никого малкото любимо кученце на кралицата се е промъкнало подире й и сякаш в страх за участта й се е притиснало до тялото й. Сега то изкача, залято и мокро от изтеклата кръв. То лае и хапе, джавка и скимти и не иска да напусне трупа. Палачите се мъчат да го отстранят насила. Но то не се оставя да бъде хванато, нито подмамено, а се хвърля яростно срещу непознатите големи черни зверове, които са го наранили тъй палещо с кръвта на неговата любима господарка. По-жарко от всички и по-добре от нейния син и от хиляди други, които са се клели във вярност, се е борило това малко животно за своята господарка”

Белязана от векове, династията Стюарт е орисана да не бъде, нито щастлива, нито дълголетна. Всеки член от фамилията е натоварен с бремето да се бори, както с враговете си вътре държавта и извън нея, така и от собствените си вътрешни страсти, които ги раздират.

Това е само малка част от онова, на което ще станете свидетели, четейки неповторимата автобиография на кралицата заговорничела срещу легендарната Елизабет I. Едно неповторимо четиво, което може да ви пренесе сред дворцовите интриги на Англия и Франция в горещите летни месеци.